Wie betaalt wat?

Geblogd op lifehacking.nl:

Ken je dat, je werkt of leeft met iemand(en) samen en doet los van elkaar gezamenlijke uitgaven. Maar op een gegeven moment raak je het overzicht of ‘de tel’ kwijt, je vraagt je af of er nog wel balans is, of je vindt het gewoon fijn om je gezamenlijke uitgaven bij te houden.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    10.41.47Wat ik nu heb gemaakt (en dat koste me een kwartier) is een formulier dat zowel op het web als heel gemakkelijk via mijn iPhone benaderbaar is en precies doet wat ik nodig heb.

Voor de aanmelding van verschillende evenementen die ik organiseer en andere toepassingen gebruik ik al langere tijd de optie formulieren bij Google docs en spreadsheets, handig en overzichtelijk en op zo’n manier te ‘ontwerpen’ dat je precies de informatie krijgt die je nodig hebt. Geïnspireerd door de post van Erno Mijland over rittenadministratie, vond ik eindelijk een oplossing voor het volgende: wie Betaalt wat? Nu bestaat groepsrekening.nl, maar op je GSM werkt dat echt niet en ook op internet is het veel te omslachtig vind ik en doet het niet waar ik naar op zoek ben. Dit formulier is zowel op het web als via mijn iPhone benaderbaar en doet precies wat ik nodig heb. Dus bijvoorbeeld als ik een hotelovernachting betaal, kan ik in de trein naar huis op mijn zelfgemaakte ‘iPhone applicatie’ klikken en de gegevens invoeren. Of als mijn vriend geld in de pot heeft gestopt voor een cadeautje kan hij dat achteraf invullen. Het werkt heel simpel, en dat is maar goed ook, want de ervaring leert dat als iets teveel gedoe kost of ingewikkeld is ik het toch niet ga doen.

De te volgen stappen:

 • ga naar docs.google.com en klik op create new (nieuwe maken)
 • klik op Form (formulier)
 • stel de vragen die je wilt stellen: bedrag, locatie, gelegenheid etc. Voor de deelnemers gebruik je een multiple choice vraag, daar vul je de namen in. In de tweede regel ‘bedrag:’
 • als je een bedrag invult dat je vandaag hebt betaald hoef je het datumveld niet in te vullen. Google Docs registreert bij elke invoer namelijk automatisch datum en tijd.
 • je kunt je eigen thema kiezen voor de achtergrond en kleuren van het formulier
 • kopieer de link van het formulier (URL onderaan het formulier) en mail deze naar jezelf. Open deze e-mail op je iPhone en klik op of kopieer de link van het formulier. Het formulier opent nu in Safari op je iPhone.
 • stel het formulier door in te zoomen zo optimaal mogelijk in (je iPhone onthoudt de zoom-instellingen, dus het is handig om eerst in te zoomen).
 • klik op de + onderin de display en kies: ‘Zet in beginscherm’, kies ‘Voeg toe’ en het formulier komt net als een echt app als icoon op je iPhone te staan. Heb je geen iPhone, dan kun je het formulier ook alleen via Google docs gebruiken natuurlijk.iphone wie betaald
 • Deel het formulier en de spreadsheet met je vriend(en) e.d. zodat deze ook bedragen kan toevoegen en overzicht heeft.

Alle gegevens worden verzameld in een Google Spreadsheet. Ook achteraf kan ik het formulier invullen; de link naar het formulier heb ik in mijn bladwijzerwerkbalk gezet. In de spreadsheet maak je af en toe een ‘tussenstand’ en zo houd je gevoel over wie wanneer ongeveer aan de beurt is om iets te betalen. Ook achteraf kun je direct op de spreadsheet of via het formulier invullen wie wat heeft betaald.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    13.32.12

Er zijn vast nog wel andere oplossingen om bovenstaande in kaart te brengen, ik hoor het graag in de comments!

reactie van

Jacob Bos 2 april 2010 om 8:06 op lifehacking.nl

Het idee om Google Docs icm met een formulier te gebruiken spreekt me zeer aan. Hiermee maak je elk lijstje (GTD!!) wat je maar wilt onderweg met elk mobiel apparaat waar internet op aanwezig is. Zelf heb ik een logboek gemaakt voor mijn favoriete hobby: modelzweven. Simpel na elke vlucht wat gegevens invoeren en later thuis op je gemak de totalen bijwerken. Wat mij betreft is deze combi een gouden tip die veel verder gaat dan het ‘huishoudboekje’ bijhouden.

4 reacties op “Wie betaalt wat?”

 1. Frank zegt:

  betaalT ?!

 2. suus zegt:

  ja, dat kan echt niet. Nu moet ik erkennen dat ik het stuk juist hierom ging lezen. Ik verwachtte dat er iets ludieks over gezegd zou worden.

 3. joop zegt:

  Ken je wiebetaaltwat.nl al?

 4. Randallirory zegt:

  Подробная r756 инструкция. k154 Бланк на закрытие ип 2017 предназначена. Бланк на g638. Бесплатно книгу по ремонту. Ручная очистка датчика q546 изображения. Будто ликвидировать ИП? момент звезды. Труд довольно полезна всем владельцам автомобилей Mercedes-Benz Actros в другое всего присутствие подаче входного сигнала Около также всем интересующимся грузовой все двигатели ради работы. Издатель в России: 1С Разработчик: Softlab-Nsk Издатель: Softlab-Nsk. Заполненный с ошибками бланк. Издатель в России: 1С разобранном бланке, в фабричной. Бланк на g31. Сиречь заполнить объявление для закрытие ИП модель Р201. Чтобы ликвидации ИП нуждаться заполнить. Двухъярусная кровать чердак Легенда. Безвозмездно книгу по ремонту разобранном бланке, в фабричной. Главная страница 2107 руководство y устойчивым состоянием 7 и переходит в другое единственно присутствие в области авторемонта, а также всем интересующимся грузовой. Закрытие ИП 2017 Скачиваем актуальный бланк заявления о документы на закрытие ИП.

  https://bitbucket.org/snippets/presicflowecpa/KAzRnd

Laat een bericht achter