De Minnaar

In augustus 1996 ben ik Café de Minnaar van de Rozenstraat begonnen.Café de Minnaar ligt op loopafstand van het centrum van Groningen. Fijn bijpraten, drinken, bijkletsen, spelletjes doen, discussiëren… van 16.00 uur tot in de nachtelijke uurtjes is het er gezellig.

PICT0039

www.deminnaar.nl

Café de Minnaar is een heerlijk café in één van de leukste buurten van Groningen, op slechts vijf minuten lopen vanaf het centrum. Je kan er genieten van de ontspannen en open sfeer, de fijne mensen achter de bar, het grote aantal bijzondere en leuke mensen die dagelijks te gast zijn, en natuurlijk van het heerlijke terras onder de bomen.

Café de Minnaar heeft het fijne intieme karakter van een buurtcafé, met nèt dat beetje meer. Hierdoor weten niet alleen buurtbewoners de weg naar het café te vinden, maar ook mensen van ver daarbuiten.

Café de Minnaar ligt in de Hortusbuurt, onder andere bekend om zijn bijzondere sfeer, de leuke huizen, de bedrijvigheid, het Noorderplantsoen, de rechtbank en verschillende onderdelen van de universiteit.
Het is heerlijk toeven op het terras onder de bomen, met ook in de winter een droog en warm plekje onder de luifel voor gasten die buiten willen zitten of een sigaretje willen roken.
De spelletjeskast in Café de Minnaar is goed gevuld, je kunt gebruik maken van gratis draadloos internet en de volledige Winkler Prins staat op een plank klaar om discussies te beslechten.

Café de Minnaar van de Rozenstraat
Kleine Rozenstraat 64
9712 TN Groningen

050 3136717

www.deminnaar.nl

Openingstijden elke dag van 16.00 uur tot 02.00

Elke maand hebben we een ander bijzonder speciaalbiertje van de tap

Historie pand café De Minnaar -door Beno Hofman

De Minnaar mag dan al vanaf 1996 bestaan, op het adres Kleine Rozenstraat 66 is al veel langer een café gevestigd. Het lijkt er zelfs op dat er dit jaar een dubbel jubileum kan worden gevierd: 10 jaar De Minnaar en 120 jaar café!
Net als nu, was de cafébaas toen een vrouw. Ze heette Renske Bart, geboren in de stad in 1847 en er in 1895 overleden. Haar moeder Jeltje Bart-Rijkholt had in het pand een winkel en Renske stond, net als een oudere zus, aanvankelijk in het bevolkingsregister ingeschreven als ‘naaister’.
Nadat moeder Jeltje in 1885 is overleden, verandert er wat. Bij de volgende volkstelling – van 1890 – staat Renske ineens genoteerd als hoofdbewoonster, met als beroep ‘tapster’.
Na het overlijden van Renske Bart, wordt het café gerund door Jochem Wolthekker en daarna door diens weduwe Grietje Wolthekker-Angerman. De jongere zus Henderika Angerman en haar in Leeuwarden geboren man Hendrik Dijkstra hebben er van 1917 tot 1923 zelfs een ‘hotel-café-restaurant’.
De volgende eigenaar Geert Otto voegt in 1929 het in 1890 gebouwde winkelpand van nummer 64 toe. Hij laat de boel verbouwen, waarbij nummer 66 wordt verhoogd en vernieuwd en een slijterijgedeelte krijgt.
Na zijn zoon Kornelis komt in 1969 J. Woltman en tien jaar later maakt Henk Tamis er Café De Bascule van. Voor ouderen nog een bekende klank, maar opvolger De Minnaar is meer dan dat. Dat is in de stad inmiddels een begrip!

Beno Hofman

De Sloerie, de Slettebak of…

Hoe Café de Minnaar aan zijn naam komt volgens Luuk Verpaalen in een e-mail aan Anja Wassenaar.

“Waar moet ik precies beginnen? Bij de ontmoeting na lange tijd (jij was naar Australië geweest) op de boot naar een of ander Waddeneiland, bij De Smederij of bij Koekkoek? Hoe dan ook, jij was Koekkoek zat, wilde voor jezelf beginnen en zocht een partner, want alleen is ook maar alleen. Op aanraden van Roel M. vroeg je mij en samen hebben we toen de drie lokaties bekeken die Roel in de aanbieding had: De zandloper, De Waterloobar en De Bascule. Onze keus was tamelijk snel gemaakt.
Hoewel Roel het een slecht idee vond, – je moet een naam van een café nooit veranderen, vond ie – vonden wij het onzinnig om een totaal nieuw etablissement met volledig andere ambities onder de oude naam voort te laten bestaan. Bovendien was De Bascule tot een zieltogend bedrijfje verworden en dat leek ons geen best begin.
Jij had toen al eerder gespeeld met de gedachte om, samen met een paar vriendinnen, een eigen café te beginnen. De werktitel voor dat café was De Sloerie. Op die naam zijn we gaan associëren en zijn toen bij De Minnaar uitgekomen. Volgens mij kwam die naam van jou en hebben we op mijn aanraden er toen ‘van de Rozenstraat’ aan gekoppeld. Daarmee werd de naam van het café gelijk de titel van een spannende liefdesthriller (die overigens nog steeds geschreven moet worden…).
And the rest is history.
Groet, Luuk”

Noot van Anja: “Vervolgens hebben Luuk en ik vol overgave een half jaar samen de Minnaar vorm gegeven. Een fantastische tijd. Daarna begon Luuk De Souffleur naast de groningse Schouwburg. En nu drinken we af en toe een wijntje in De Minnaar…. De volgende stap? Die roman natuurlijk of liefdesthriller met als titel: ‘De minnaar van de Rozenstraat’ ”

terras