Slimmer werken doe je zelf!

6 februari 2013

Het eerste interview met mij over Slimmer Werken in Vrouw en Passie.

Schermafbeelding 2013-02-06 om 6 feb. 2013    19.00.20

Schermafbeelding 2013-02-06 om 6 feb. 2013    19.01.32

Meer lezen in Vrouw en Passie? Kijk hier

19.000 downloads van mijn boek, and counting…

2 juni 2010

Eind november 2009 lag mijn boek ‘Slimmer werken vanaf nu’ in de (on-line) winkels. Een half jaar later, afgelopen vrijdag 29 mei werd via lifehacking.nl de gratis download van het boek beschikbaar. Ik hoopte dat een paar honderd, of misschien wel een paar duizend mensen mijn boek zouden gaan downloaden.  Zaterdagmiddag hadden 8000 mensen het gedownload en zondagmiddag gingen we over de 10.000 downloads heen. Vandaag, na 5 dagen, zitten we op 19.489 downloads!

Ik had van tevoren niet kunnen bedenken hoe ontzettend leuk dit is. Het idee dat zoveel mensen mijn boek nu op hun computer hebben staan, erdoorheen scrollen, en zien wat er in staat. Ik vind het geweldig.

Maar…
Grappig zijn de reacties van de afgelopen dagen toen ik mensen vertelde van de grote hoeveelheden downloads. Maar je geeft je boek zomaar weg?! Maar ben je dan niet bang dat je geen enkel boek meer verkoopt? Maar dan verdien je er toch niets meer aan? Maar hoeven mensen er dan niets voor te betalen als ze het downloaden? Heerlijk al die maar-vragen. En ik snap het ook, zo gewoon is het nu ook weer niet om je boek zomaar weg te geven.

En…
En met veel plezier heb ik het boek vorig jaar geschreven, en de eerste oplage van 1500 boeken is zo’n beetje verkocht. Op naar de tweede druk.  En natuurlijk gaan mensen het boek nog wel kopen. Ik kreeg gister een e-mail waar de volgende zin in stond: “Na het lezen van het gratis e-boek ga ik je boek ook aanschaffen, zodat ik er mijn eigen aantekeningen er in kan zetten”. Daarnaast is het een ideaal geschenk naar aanleiding van een presentatie van mij voor een organisatie aan de deelnemers. En is het natuurlijk  gewoon een fijn boekje om te lezen, mee aan de slag te gaan en aan anderen weg te geven : )

En ik ben veel zichtbaarder geworden, en dat is nu zo mooi:  19.489 mensen hebben mijn boek gezien, mijn naam gezien, gezien dat ik iets over Slimmer Werken weet en erover kan schrijven en vertellen. (weetje: de gemiddelde opbrengst van een presentatie staat gelijk aan de royalty’s van zo’n 600 boekjes).

En wat is nu leuker, één of twee duizend mensen die mijn boek kopen of 20.000 mensen die mijn boek lezen en kunnen verspreiden… De energie en plezier waarmee ik het boek heb geschreven heeft nu opeens veel meer zin. Nu kunnen veel meer mensen kennis nemen van de inhoud van mijn boek, iets leren over slimmer werken en die kennis weer verspreiden. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait.

Update  9 oktober 2010

Af en toe spreek ik op congressen en bij bedrijven en geef ik (al dan niet samen met mijn collega Herman Kopinga) trainingen of prikkelende, energieke sessies over slimmer werken. Er zijn bedrijven die ‘Slimmer werken vanaf nu’ als eindejaars-geschenk aan hun medewerkers of aan hun klanten geven:  “Het personeel hier heeft al aardig wat tips ter harte genomen, als onze klanten dat ook zo oppakken dan plukken ook wij daar de vruchten van!”

Vorige maand is de 2e druk van Slimmer werken vanaf nu uitgekomen. Inmiddels is het boek via lifehacking.nl 24002 keer gedownload, fantastisch.

Wie betaalt wat?

3 april 2010

Geblogd op lifehacking.nl:

Ken je dat, je werkt of leeft met iemand(en) samen en doet los van elkaar gezamenlijke uitgaven. Maar op een gegeven moment raak je het overzicht of ‘de tel’ kwijt, je vraagt je af of er nog wel balans is, of je vindt het gewoon fijn om je gezamenlijke uitgaven bij te houden.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    10.41.47Wat ik nu heb gemaakt (en dat koste me een kwartier) is een formulier dat zowel op het web als heel gemakkelijk via mijn iPhone benaderbaar is en precies doet wat ik nodig heb.

Voor de aanmelding van verschillende evenementen die ik organiseer en andere toepassingen gebruik ik al langere tijd de optie formulieren bij Google docs en spreadsheets, handig en overzichtelijk en op zo’n manier te ‘ontwerpen’ dat je precies de informatie krijgt die je nodig hebt. Geïnspireerd door de post van Erno Mijland over rittenadministratie, vond ik eindelijk een oplossing voor het volgende: wie Betaalt wat? Nu bestaat groepsrekening.nl, maar op je GSM werkt dat echt niet en ook op internet is het veel te omslachtig vind ik en doet het niet waar ik naar op zoek ben. Dit formulier is zowel op het web als via mijn iPhone benaderbaar en doet precies wat ik nodig heb. Dus bijvoorbeeld als ik een hotelovernachting betaal, kan ik in de trein naar huis op mijn zelfgemaakte ‘iPhone applicatie’ klikken en de gegevens invoeren. Of als mijn vriend geld in de pot heeft gestopt voor een cadeautje kan hij dat achteraf invullen. Het werkt heel simpel, en dat is maar goed ook, want de ervaring leert dat als iets teveel gedoe kost of ingewikkeld is ik het toch niet ga doen.

De te volgen stappen:

 • ga naar docs.google.com en klik op create new (nieuwe maken)
 • klik op Form (formulier)
 • stel de vragen die je wilt stellen: bedrag, locatie, gelegenheid etc. Voor de deelnemers gebruik je een multiple choice vraag, daar vul je de namen in. In de tweede regel ‘bedrag:’
 • als je een bedrag invult dat je vandaag hebt betaald hoef je het datumveld niet in te vullen. Google Docs registreert bij elke invoer namelijk automatisch datum en tijd.
 • je kunt je eigen thema kiezen voor de achtergrond en kleuren van het formulier
 • kopieer de link van het formulier (URL onderaan het formulier) en mail deze naar jezelf. Open deze e-mail op je iPhone en klik op of kopieer de link van het formulier. Het formulier opent nu in Safari op je iPhone.
 • stel het formulier door in te zoomen zo optimaal mogelijk in (je iPhone onthoudt de zoom-instellingen, dus het is handig om eerst in te zoomen).
 • klik op de + onderin de display en kies: ‘Zet in beginscherm’, kies ‘Voeg toe’ en het formulier komt net als een echt app als icoon op je iPhone te staan. Heb je geen iPhone, dan kun je het formulier ook alleen via Google docs gebruiken natuurlijk.iphone wie betaald
 • Deel het formulier en de spreadsheet met je vriend(en) e.d. zodat deze ook bedragen kan toevoegen en overzicht heeft.

Alle gegevens worden verzameld in een Google Spreadsheet. Ook achteraf kan ik het formulier invullen; de link naar het formulier heb ik in mijn bladwijzerwerkbalk gezet. In de spreadsheet maak je af en toe een ‘tussenstand’ en zo houd je gevoel over wie wanneer ongeveer aan de beurt is om iets te betalen. Ook achteraf kun je direct op de spreadsheet of via het formulier invullen wie wat heeft betaald.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    13.32.12

Er zijn vast nog wel andere oplossingen om bovenstaande in kaart te brengen, ik hoor het graag in de comments!

reactie van

Jacob Bos 2 april 2010 om 8:06 op lifehacking.nl

Het idee om Google Docs icm met een formulier te gebruiken spreekt me zeer aan. Hiermee maak je elk lijstje (GTD!!) wat je maar wilt onderweg met elk mobiel apparaat waar internet op aanwezig is. Zelf heb ik een logboek gemaakt voor mijn favoriete hobby: modelzweven. Simpel na elke vlucht wat gegevens invoeren en later thuis op je gemak de totalen bijwerken. Wat mij betreft is deze combi een gouden tip die veel verder gaat dan het ‘huishoudboekje’ bijhouden.

Anja in het Dagblad van het Noorden

1 maart 2010

Woensdag 24 februari 2010 stond er een artikel over mij in het Dagblad van het noorden na een interview met mij over Slimmer Werken, lifehacking en het boek ‘Slimmer werken vanaf nu’.

HIER kun je het artikel lezen.

Schermafbeelding 2010-03-01 om 1 mrt 2010    12.11.24Schermafbeelding 2010-03-01 om 1 mrt 2010    12.13.18

Was ik voor jou van waarde?

9 februari 2010

Tipit: Fooienpot: anjawasvanwaarde

Mijn basisinkomen haal ik uit mijn café. Daarnaast besteed ik mijn tijd aan het organiseren en doen van gave projecten. Vaak verdien ik daar niets mee, en ik doe ze dan ook omdat ik het leuk vind om te doen. Mocht je vinden dat ik van waarde ben geweest bijvoorbeeld door het organiseren van Stand-up Inspiration, het NNF, mijn boek ‘Slimmer werken vanaf nu’, slimmer werken tips, een idee of iets anders waar je iets aan gehad hebt, dan kun je hier iets doneren.

Adverteren in download-versie ‘Slimmer werken vanaf nu’

8 februari 2010

Het boek Slimmer werken vanaf nu ligt sinds 23 november in de winkels.
Inmiddels is binnen twee maanden 2/3 van de eerste oplage verkocht en er komt (waarschijnlijk in maart) een herdruk.

In februari ga ik de pdf van mijn boek als (gratis) download aanbieden via lifehacking.nl en mijn eigen site www.anjawassenaar.nl.
Dit vergroot de zichtbaarheid van het boek en stelt iedereen die geïnteresseerd is in de gelegenheid om het boek te lezen.
Lifehacking.nl is een site waar een grote groep schrijvers allerlei tips en trucs deelt -over hoe je je leven en je werk leuker en slimmer en handiger kunt maken- met een grote groep bezoekers (85.000 unieke bezoekers per maand)

In navolging van mijn collega-schrijver Erwin Blom wil ik graag een aantal bedrijven/mensen de gelegenheid bieden om een advertentie te kopen in de download-versie van Slimmer werken vanaf nu. Waarom? Omdat de verspreiding van de pdf van het boek je zichtbaarheid voor een specifieke groep kan vergroten.
Erwin Blom heeft dat met zijn boek Handboek communities ook gedaan, en met succes, een grote hoeveelheid downloads en daardoor ook meer verkoop en zichtbaarheid voor zijn boek en tevreden adverteerders.

Samengevat: te koop: advertentieruimte voor hen die op het gebied van slimmer werken zichtbaarder willen worden.

Er zijn twee prijzen:
Een advertentie van een pagina in de pdf-versie van Slimmer werken vanaf nu
kost 400 ex btw  indien er tot 4000 downloads zijn
en 800 ex btw tussen de 4000 en 8000 downloads
en 1000 ex btw vanaf 8000 downloads

Kijk hier voor een aantal recensies over Slimmer werken vanaf nu

Voor vragen en adverteerders: mail anja@anjawassenaar.nl
Ik ben benieuwd naar je reactie.

Podcast over Slimmer werken vanaf nu op managementboek.nl

29 januari 2010

Op managementboek.nl staat sinds een paar dagen een podcast met een interview over Slimmer werken vanaf nu:

Interview met Anja Wassenaar

Schud jezelf af en toe wakker

22 november 2009

Ben jij ook iemand die vaak moeilijk kan stoppen met werken of klooien achter je computer ’s avonds? Ben jij ook zo’n nachtmens (die vaak toch vroeg op moet) die nooooooit op tijd in bed komt? Vind jij jezelf ook vaak terug achter je computer of je papieren terwijl het al twee uur ’s nachts is en dat je daarna nog lang niet kunt slapen door de onrust in je hoofd?

Sinds een aantal weken gaat dat bij mij een stuk beter. Elke avond om half elf gaat de wekker van mijn mobiele telefoon. Ik heb ‘m zo ingesteld dat er een lekker muziekje uit te horen is en dat de wekkertekst zegt: relaxen of boekje lezen.cimg1069.JPG

Als de wekker gaat (en ik ben inderdaad nog aan het werk), dan heb ik een aantal keuzes: -of ik zet hem op snooze (9 minuten om af te maken waar ik mee bezig was), -of ik stop direct met waar ik mee bezig was en zoek ergens de rust, -of ik zet de wekker op bijvoorbeeld nog een half uur omdat er echt iets belangrijks is, -of ik negeer hem toch omdat ik nog zo lekker bezig ben.

Ik heb gemerkt dat het me erg helpt. Sterker nog, ik word er zelfs blij van. Door dat moment waarop ik wakker word geschud wordt de avond er minder eindeloos van . Ik heb veel vaker nog iets gezelligs gedaan ’s avonds -alleen of met mijn dierbaren- en ben al een heel aantal avonden veel eerder gaan slapen dan normaal. Het zorgt in ieder geval voor meer bewustzijn over tijd, waardoor het zelfs lijkt alsof ik de laatste tijd meer tijd heb.

Ik stuur een e-mail en ik…

19 november 2009

Als je wilt dat je mailtjes sneller beantwoord worden en dat mensen als ze e-mail van je krijgen daar een prettig gevoel over <IMG>je email de baashebben in plaats van ergernis, als je wilt dat de informatie die je kwijt wilt goed en duidelijk overkomt, dan zullen de volgende tips wellicht helpen:

Kort en duidelijk Hoe korter en duidelijker je je e-mails schrijft, hoe meer kans dat je e-mail snel gelezen wordt en je snel een reactie hebt.

Lange e-mail Als je toch een lange mail stuurt, waarin je veel informatie kwijt wilt, gebruik dan een heldere opmaak zodat hij prettig leest. Deel je e-mail in paragrafen op met veel witregels ertussen.

Opmaak Probeer de opmaak van je mail helder en zakelijk te houden. Dus geen rare lettertypes, plaatjes, kleurtjes et cetera. Dat leidt alleen maar af van de werkelijke boodschap.

Verwachting Het is handig om aan het begin van een mailtje aan te geven wat er van de ontvanger verwacht wordt. En of er wel of geen actie of reactie verwacht wordt van de ontvanger.

Stel een vraag direct, dus: ‘Wil je hier naar kijken en me voor a.s. vrijdag vertellen wat je ervan vindt?’ in plaats van: ‘Misschien wil je…’.

Als je meerdere vragen hebt trek ze dan uit elkaar zodat de kans dat ze allemaal beantwoord worden groter wordt.

Niet meer dan één onderwerp Hou je bij het onderwerp, helemaal als je meerdere mensen tegelijkertijd mailt. Je wilt andere mensen toch niet vermoeien met informatie die hen niet aangaat?

Urgentie Geef ook duidelijk aan binnen welke termijn je een reactie verwacht als een reactie gewenst is. Als dit een erg korte termijn is, is het misschien handiger eerst even te bellen en aan te geven dat er een e-mail onderweg is waar je graag snel een reactie op wilt.

Archief Voor je archief is het handig om steeds de reactie op een mail boven de voorgaande mailwisseling te zetten. Zodat de ontvanger weet waar je op reageert en de hele voorgaande communicatie kan lezen.

Bijlage Stuur je een document of een foto met je e-mail mee, probeer dan in het mailtje in ieder geval aan te geven wat er in die bijlage staat. Bij het versturen van mailtjes met een bijlage waar (meerdere) mensen op kunnen reageren krijg je te maken met meerdere versies van dit document en meerdere reacties daarop. Overweeg of het niet handiger is om het document op een centrale plek te zetten en er in het mailtje naar te verwijzen.

afsluiting mailInformatie meesturen met een mailtje Naast ‘Hartelijke groeten’ – of welke afsluiting je aan het eind van een e-mail ook gebruikt – kun je natuurlijk nog meer informatie kwijt onder een e-mail. Stuur wat linkjes mee met informatie over jezelf (waar je te vinden bent op LinkedIn of Twitter of je website). Of linkjes naar iets wat je onder de aandacht wilt brengen (een artikel waar iets over je staat, je nieuwe blog, je nieuwsbrief).

Moet ik dit wel mailen? Het komt vaak voor dat mensen te pas en te onpas mailtjes versturen terwijl ze met een paar stappen persoonlijk met je kunnen over- leggen. Vaak denken mensen helemaal niet na alvorens ze op Verzenden drukken.

Voordat je een e-mail verstuurt is het handig te bedenken of dit de beste methode is om te communiceren. Kun je niet beter even de telefoon pakken? (Bijvoorbeeld als het urgent is, als je direct een antwoord nodig hebt of als het om persoonlijke dingen gaat.) Kun je niet beter even naar je collega toe lopen? Komt de informatie op deze manier op de juiste plek?

Dit artikel is een deel van een hoofdstuk uit het boek ‘Slimmer werken vanaf nu’ dat in november bij AWBruna verschijnt.

Illustratie: Danja Schaap

Het belang van een goede onderwerpregel

22 oktober 2009

We maken het elkaar vaak niet gemakkelijk. Hoe vaak krijg jij mailtjes waarvan je uit de onderwerpregel met geen mogelijkheid kunt uitmaken waar ze over gaan? Zou het niet fijn zijn om voordat je een mailtje opent al een beetje een idee te hebben waarover het gaat?

Kijk eerst eens naar de onderstaande voorbeelden van onderwerpregels:

-Workshop
-Lifehacking Academy?
-Borrel?
-Actiepunten
-Programmaboekje LA
-Hulpvraag
-Ter info
-Spoed

Kijk nu eens naar de volgende onderwerpregels:

-Verzoek voor workshop Slimmer Werken in november ‘09
-Lifehacking academy in het najaar ook in Breda?
-15 oktober ‘s avonds borrel in Café de Minnaar?
-Actiepunten ledenvergadering 12 november jl
-Programmaboekje LA: kijk jij het voor vrijdag even na op fouten?
-Hulpvraag: weet jij hoe ik het beste met directeur Janssen in contact kan komen?
-Ter info: workshop-overzicht congres december
-Spoed: heb voor voor 16.00 uur je copy nodig voor de NNF nieuwsbrief

Aan de informatie in het bovenste rijtje onderwerpregels heb je niet zoveel. Het mailtje kan over van alles gaan. Bovendien kun je vele mailtjes verwachten  met dezelfde onderwerpregel (ter info, vraagje etc.) die een compleet verschillende inhoud kunnen hebben en van verschillende personen afkomstig kunnen zijn. Niet handig.
Als je een mailtje opent met het soort onderwerpregel als in het onderste rijtje weet je al voor je het mailtje opent wat je ongeveer kunt verwachten. Bovendien zie je in je inbox alle onderwerpregels, zodat als deze genoeg informatie bevatten je de meest urgente en belangrijke mails er snel uit kunt filteren als je weinig tijd hebt.

Als iedereen zich bewust zou worden van het belang van een goede onderwerpregel en even de tijd zou nemen om over een goede onderwerpregel na te denken zou dat tijdwinst opleveren en duidelijkheid en overzicht geven.

Zorg er dus voor dat de onderwerpregel duidelijk en concreet is.

Stel jezelf voordat je je email verstuurt de volgende vraag over je onderwerpregel: Snapt de ontvanger waar deze mail over gaat en wat er van hem verwacht wordt en binnen welke termijn?

Doe jezelf en anderen een plezier en begin daar vandaag mee.

Afbeelding 5

Tip: Verbeter de onduidelijke onderwerpregel van ontvangen emails die jij beantwoordt met een duidelijke onderwerpregel zodat als jij daar weer een reply op krijgt jij wel meteen weet waar het over gaat.

Vervolgens sluit je je reply op zo’n email af met een linkje naar dit artikel : ) het belang van een goede onderwerpregel’

P.S. Je kunt ook met je collega’s een aantal vaste termen/ afkortingen afspreken die je gebruikt in de onderwerpregel. Zie hiervoor het Artikel van Frank Meeuwsen  http://lifehacking.nl/kantoor-tips/efficient-gebruik-van-e-mail-subjects-en-prefixes/