19.000 downloads van mijn boek, and counting…

Eind november 2009 lag mijn boek ‘Slimmer werken vanaf nu’ in de (on-line) winkels. Een half jaar later, afgelopen vrijdag 29 mei werd via lifehacking.nl de gratis download van het boek beschikbaar. Ik hoopte dat een paar honderd, of misschien wel een paar duizend mensen mijn boek zouden gaan downloaden.  Zaterdagmiddag hadden 8000 mensen het gedownload en zondagmiddag gingen we over de 10.000 downloads heen. Vandaag, na 5 dagen, zitten we op 19.489 downloads!

Ik had van tevoren niet kunnen bedenken hoe ontzettend leuk dit is. Het idee dat zoveel mensen mijn boek nu op hun computer hebben staan, erdoorheen scrollen, en zien wat er in staat. Ik vind het geweldig.

Maar…
Grappig zijn de reacties van de afgelopen dagen toen ik mensen vertelde van de grote hoeveelheden downloads. Maar je geeft je boek zomaar weg?! Maar ben je dan niet bang dat je geen enkel boek meer verkoopt? Maar dan verdien je er toch niets meer aan? Maar hoeven mensen er dan niets voor te betalen als ze het downloaden? Heerlijk al die maar-vragen. En ik snap het ook, zo gewoon is het nu ook weer niet om je boek zomaar weg te geven.

En…
En met veel plezier heb ik het boek vorig jaar geschreven, en de eerste oplage van 1500 boeken is zo’n beetje verkocht. Op naar de tweede druk.  En natuurlijk gaan mensen het boek nog wel kopen. Ik kreeg gister een e-mail waar de volgende zin in stond: “Na het lezen van het gratis e-boek ga ik je boek ook aanschaffen, zodat ik er mijn eigen aantekeningen er in kan zetten”. Daarnaast is het een ideaal geschenk naar aanleiding van een presentatie van mij voor een organisatie aan de deelnemers. En is het natuurlijk  gewoon een fijn boekje om te lezen, mee aan de slag te gaan en aan anderen weg te geven : )

En ik ben veel zichtbaarder geworden, en dat is nu zo mooi:  19.489 mensen hebben mijn boek gezien, mijn naam gezien, gezien dat ik iets over Slimmer Werken weet en erover kan schrijven en vertellen. (weetje: de gemiddelde opbrengst van een presentatie staat gelijk aan de royalty’s van zo’n 600 boekjes).

En wat is nu leuker, één of twee duizend mensen die mijn boek kopen of 20.000 mensen die mijn boek lezen en kunnen verspreiden… De energie en plezier waarmee ik het boek heb geschreven heeft nu opeens veel meer zin. Nu kunnen veel meer mensen kennis nemen van de inhoud van mijn boek, iets leren over slimmer werken en die kennis weer verspreiden. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait.

Update  9 oktober 2010

Af en toe spreek ik op congressen en bij bedrijven en geef ik (al dan niet samen met mijn collega Herman Kopinga) trainingen of prikkelende, energieke sessies over slimmer werken. Er zijn bedrijven die ‘Slimmer werken vanaf nu’ als eindejaars-geschenk aan hun medewerkers of aan hun klanten geven:  “Het personeel hier heeft al aardig wat tips ter harte genomen, als onze klanten dat ook zo oppakken dan plukken ook wij daar de vruchten van!”

Vorige maand is de 2e druk van Slimmer werken vanaf nu uitgekomen. Inmiddels is het boek via lifehacking.nl 24002 keer gedownload, fantastisch.

4 reacties op “19.000 downloads van mijn boek, and counting…”

 1. Annemieke zegt:

  Mooi man, echt een goede demonstratie van de kracht van gratis. Dingen weggeven zonder addertjes onder het gras kan echt lonen.

 2. Ruudvandelft zegt:

  Tnks voor je uitdaging. Je bent een kanjer

 3. Cees zegt:

  Super, kon bijna niet wachten !

 4. Miranda zegt:

  Super!

Laat een bericht achter